Hur börjar man bäst en septembermorgon i Köpenhamn när man precis stigit av tåget på Nørreport station? Jo, med en skön promenad i Kongens Have. Rabatterna glittrar av dagg och parken bjuder på en tystnad trots att den omges av gator med mycket trafik är. En sväng förbi HC Andresen där han ensam tronar med en bok i knäet. Egentligen skulle han ha varit omgiven av barn men eftersom han inte ville framstå som en sagofarbror fick skulptören August Saabye ändra skissen till statyn. Statyn var en present från danska folket till honom till minne av hans 70-årsdag och har en alldeles egen historia.
Sedan morgonmad på hörnan Kronprinsessegade 62 där Atelier September eller A.S ligger. Kaféet har blivit omåttligt populärt efter en recension i Berlingske där den hyllas till skyarna. Tidigare låg A.S. på Gothersgade men i våras flyttade kaféet till nya fräscha lokaler och fick en rustik inredning. Här styr chef Frederik Bille Brahe och han gör det bra. Det är nästan fullt men jag tränger in mig vid ett bord. Det blir en fluffig mandelpannkaka direkt från stekpannan med blåbärskompott och en kräm av mascarpone och creme fraiche. Ljuvligt kaffe med varm mjölk i en skål – en så kallad tasse. Sedan är jag mätt och nöjd men då ser jag en liten skylt med orden varma madeleinekakor. Vem kan motstå det? Inte jag.
Jag svävar med lätta fötter vidare längs Kronprinsessegade för att titta lite extra på Nyboderhusen – dessa vackra gula hus från 1600-talet som byggdes som tjänstebostäder åt den danska stormaktsflottans anställda och deras familjer. En skylt med försvarsministeriet logotype berättar om restaureringsprojektet som pågår för dessa 600 bostäder Ett av husen från 1630-talet finns kvar på Sankt Pauls Gade. Det är inte mycket liv mellan de husen, några cyklar står parkerade vid ingångarna. Här bor fortfarande personer som är anställda av försvaret.
Därefter promenad till SMK – Staten Museum fur Kunst som ligger i korsningen Sölvgade och Öster Voldgade i parken Østre Anlæg. Utställningen ”Barok – ud af mørket” är målet för dagen och portarna har precis slagits upp. I den pampiga entrén välkomnar ”Pojke som blåser såpbubblor. Allegori över livets korthet” ett verk av Karel du Jardin från 1663. Jag är fast. Jag vet ingenting om barock men vill lära mig allt. Utställningen planerades långt före pandemins utbrott men fick vänta och alla verken är hämtade från museets egna samlingar. Här presenteras verk a av Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Margareta Haverman med flera. Det blir en vackert presenterad tidsresa till 1600-talets där jag får en känsla av vidskepelse, häxjakt och krig till tonerna av barockmusik.
Jag hinner med en kopp kaffe och hindbærsnitter – en spröd mördegskaka med god smak av hallonsylt på Kafferiet i hörnet av Kongens Have.
Utställningen var stark och jag är vimmelkantig när jag åter sitter på tåget hem till Lund.
Just nu ligger Pia Tafdrups underbara diktsamling Sinneskvintetten. De fem diktsamlingarna, Smaken av stål, Synen av ljus, Lukten av snö, Ljudet av moln och Beröringen av hud har översatts till svenska av Jan Henrik Swahn. Tafdrup är utan tvekan Nordens finaste och bästa poet.