Vilken fest det var i Köpenhamn i helgen! Jag grämer mig över att jag missade detta historiska ögonblick när Danmark fick ett nytt statsöverhuvud. Men jag kan trösta mig med att jag i höstas besökte Christiansborgs slott. Lite kunglig glans kan man nämligen få på egen hand. Christiansborgs slott brukar ha öppet tisdag till söndag och för 175 danska kronor kan man se de pampiga representationslokalerna, festköket, ruinerna, slottskyrkan och stallet.
Representationslokalerna är magnifika och det är här kung Frederik X kommer att ta emot statschefer från utlandet och det danska folket i audiens, skriva under lagar, hålla nyårsfester med mera. En annan lokal som är rolig att besöka är det fina gamla festköket som numera fungerar som ett serveringskök och här finns Europas största samlingar av kopparköksartiklar. Vill man få veta mer om slottets historia är ruinerna under slottet en bra början.
En fin avslutning är en redig frokost i Tårnet 44 meter över marken. I det runda tornet serveras läckra smørrebrød* i en underbar miljö. Dessutom får man smita upp i Utsikten och få en fantastisk utsikt över Köpenhamn. Tornet är med sina 106 meter Köpenhamns högsta torn. För att få komma upp i tornet måste man passera en säkerhetskontroll.
*Vid vårt senaste besök åt vi följande smørrebrød; en underbar kryddsill med rödlök och äpple plus ett puder av hasselnöt och lardo från Troldgården. Nummer två var en med frikadeller med hemsyltade asiagurkor, senap, lök och purjolök. Fräscht och gott. Äkta maken valde stekt sill med pepparrotsyoghurt, syltade krusbär, gurka och blomsterkrasse. Och hans nummer två var stekt spätta med stekt kål, remoulad, kapris och dill.